Leerlingen in Menen kunnen als tweede keuze ook een module in het VTI of SAM volgen. In VTI is dat STEM-IT-robotica en Sport. In SAM kan je taalatelier en toegepaste wiskunde/wetenschappen kiezen.

In deze module van 4 uur ontdek je de Latijnse woordenschat en spraakkunst. Eens je die een beetje onder de knie hebt, kan je dan teksten lezen en vertalen. Op die manier gaat de rijke wereld van de Romeinen voor je open met hun boeiende geschiedenis, cultuur en verhalen. De Romeinen hebben onze samenleving zeker beïnvloed. Bovendien zal inzicht in het Latijn je helpen bij het leren van moderne vreemde talen. Op het einde van het eerste jaar maak je ook kennis met het Grieks. (Deze module kan je enkel volgen in 1Au)

In de module ondernemen verken je projectmatig twee domeinen. In een eerste domein ontdek je aan de hand van eigen onderzoeksvragen de verschillende aspecten van het dagelijkse economische leven. Als consument leer je hoe duur het leven is en welke elementen het gezinsbudget bepalen. Het tweede domein brengt je in het leven van een ondernemer. Je start een eigen zaak op en leert aan de hand van een eigen onderneming de verschillende aspecten van ondernemerschap kennen.

In de module STEM-labowetenschappen trekken we het labo in om proefondervindelijk de lessen natuurwetenschappen op een hoger niveau te tillen. In deze module krijg je met je uitgesproken wetenschappelijke interesse meer inzicht in biologie, fysica en chemie. In het opzetten van een wetenschappelijk onderzoek train je je handvaardigheid in het labo.

Wie ben ik? Wie ben ik in mijn gezin? Wie ben ik in onze maatschappij? Wie ben ik in de wereld? Elke dag komen we in contact met onszelf en met anderen. In sociale wetenschappen verken je de sociale relaties die we dagdagelijks aangaan. Via onderzoeksvragen pluis je zelf uit hoe we als mens bestaan en hoe we omgaan met anderen.

In de module sport leer je nieuwe sporten kennen en diep je de klassieke sportdisciplines technisch verder uit. De nieuwe sporten die aan bod komen zijn klimmen, oriëntatielopen, reddend zwemmen, mini-tennis, fitness, squash, baseball en flagfoot. De klassieke sporten zijn zwemmen (verschillende stijlen en keerpunten), gymnastiek (aanleren van enkele moeilijkere technieken), basketbal, volleybal, handbal, badminton, voetbal en ritmiek. Voor deze module ben je fysiek in heel goede conditie en wil je presteren op sportief vlak. Je lichaam verdraagt veel sportieve inspanningen, je recupereert lichamelijk snel, je hebt een sterk doorzettingsvermogen en je houdt van een stevige sportieve uitdaging.

In een bedrijfscontext is het gebruik van een computer niet meer weg te denken. De pc wordt voor allerhande taken ingezet. De module office ICT biedt jou de kans om de pc efficiënt in te zetten bij allerhande taken. Dit betekent het leren kennen en gebruiken van hardware en het gebruiken van een besturingsprogramma. Daarnaast verdiep je je in tekstverwerking, presentatiesoftware en rekenbladen.

Een taal leeft vooral door ze te gebruiken! In deze module ga je aan de slag met het Frans en het Engels. De basis voor deze moderne vreemde talen wordt gelegd in de algemene vorming. Tijdens deze module kan je de talen vooral praktisch toepassen. Je wordt uitgedaagd om je in verschillende communicatieve situaties uit de slag te trekken, zowel mondeling als schriftelijk. Communiceren in het Frans en in het Engels: met elkaar, met native speakers, in de klas, online, ... Naast spreek- en schrijfdurf bevorderen we natuurlijk ook grammaticale correctheid en uitbreiding van je woordenschat in de vreemde talen. Deze module kan je in Geluwe volgen. Leerlingen in Menen kunnen deze module in SAM volgen.

Deze module gaat verder dan de lessen beeld en muziek en brengt je in contact met de diversiteit van de beeldende vormgeving. Dit doe je d.m.v. documenteren (informatie opzoeken), kritisch onderzoeken (selecteren), verwerken en uitvoeren (experimenteren) en bespreken. Samenwerken is hier een belangrijk onderdeel. Het creëren van iets nieuws brengt mensen bij elkaar. In deze module wordt technische handvaardigheid op een creatieve manier getraind. Wie voor deze module kiest, komt in contact met de verscheidenheid van de beeldtaal en boort een nieuw palet van beeldende voorstellingsmogelijkheden aan, naast de traditionele teken-, schilder- en boetseertechnieken.

Deze module is een heel praktische module waarbij je de eerste stappen zet in het bereiden van maaltijden. Je verkent de verschillende maaltijden van ontbijt tot avondmaal. Hierbij hebben we ruime aandacht voor gezonde voeding. Je werkt met verschillende ingrediënten, hanteert meerdere hulpmiddelen en leert tal van bereidingswijzen.

Pagina 1 van 2

722
 
Leerlingen
101
 
Leerkrachten
25
 
Studierichtingen
2091
 
vind-ik-leuks

Contact Menen

Fabiolalaan 2
  8930 Menen
056 51 36 82 
info@sijo.be
ma, di, do, vr: 7.45 u - 18 u
wo: 7.45 u - 15 u

Contact Geluwe

Kloosterstraat 15
  8940 Geluwe
056/51 47 51 
geluwe@sijo.be
ma, di, do: 7.45 u - 17.45 u
wo: 7.45 u - 12.15 u
vr: 7.45 u - 16.15 u

Scholengemeenschap

Logo scholenaandeleie